Sci-fi filmer

En riktigt bra Sci-fi film slår det mesta om den är rätt gjord. Science fiction kan ge regissören och författare stor frihet att ta ut svängarna kan ge ett resultat som blir gudomligt bra eller fruktansvärt dåligt.

Det brijanta med genren är att man kan låta fantasin löpa fritt. Det är även ett format som kan användas för att dra analogier och kommentera på världen idag genom att konstruera världar som är snarlika dagens situation med en twist. Friheten i formatet ger även många möjligheter att framföra budskap på ett avväpnande sätt. Detta har resulterat i många klassiska filmer med hängivna fans som star wars serien och star trek som lämnat stort avtryck i populärkulturen. Fler ikoniska filmer är 2001, the matrix, blade runner, alien-filmerna samt clockwork orange för att nämna några.

Förutom de mest kända finns det väldigt många fantastiska sci-filmer som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Det finns många intressanta och väldigt annorlunda filmer i genren. Många av filmerna är dock inte i alltid så lättsmälta, så ge dem en rättvis chans innan du avfärdar dem.

En relativt ny film som inte uppmärksammats särskilt mycket är Europa report. Filmen handlar likt många sci-fi filmer om människans första långa rymfärd, i detta fall om utforskningsexpedition till jupiters måne Europa. Det är en till början långsam film, men utvecklas starkt mot slutet.

Brazil är för många en klassisk sci-fi, men är ändå inte särskilt välkänd. Det är en äldre film från 1985. Handlingen utspelas i dystopisk framtid med en byråkrat som försöker rätta till ett administrativt fel i ett totalitärt samhälle. I samband med att han gör sitt jobb blir byråkraten ansedd som en fiende till samhället. En del beskriver filmen som en ”dystopisk satir”.

Teknolust är en film från 2002 av regissören Lynn Hersmann-Leeson. Handlingen centreras kring forskare som försöker att förbättra världen med hjälp av artificiellt liv. De skapar självreplikerande varelser som delvis maskin och delvis människor. Ett återkommande tema i filmen är känslor och relationer samt dess roll.

The city of lost children är en fransk science fiction film från 1995. Handlingen utgår ifrån en forskare som kidnappar barn för att stjäla deras drömmar som ett sätt att bromsa sitt åldrande.

Alien nation är en film från 1988. Den behandlar ett vanligt tema inom sci-fi genren, nämligen hur människor hanterar kontakt med livsformer från andra planeter. Filmen tar upp hur utomjordlingar och människor interagerar med varandra.