Hur ser att det är en svampinfektion?

Besvär på huden som för med sig rodnad och irritation kan bero på en mängd saker, och en av de vanligaste sjudomarna som ger hudbesvär är infektioner av hudsvamp. Men hur kan man se skillnad mellan svampinfektioner och andra besvär som exempelvis eksem eller torr hud?

Så ser du att det är svamp
Det kan i vissa fall vara svårt skilja på, men med hjälp av efterforskningar på nätet kan ta reda på vanliga symtom för svampinfektioner. Det finns många sidor som kan vara till hjälp, en av de bättre nischad sidorna med särskilt mycket information är svampinfektion.org. Bredare sidor med mer allmän information är bland annat netdoktor, 177 och dermnet för att nämna några.

Svamp kan smitta, men risken att få infektioner av svamp som följd av smitta är låg. Detta beror på att hudsvampar som orsakar infektionerna redan finns på kroppen hos de flesta människor. Den vanligaste anledningen till att drabbas av svamp är att de snabbt ökar i antal, när detta händer är fjällande eller irriterad hud ett vanligt symtom. Lätt rodnad förekommer ofta i samband med infektionerna.

En mycket vanlig svampinfektion är fotsvamp. Man kan grovt säga att det finns två typer av fotsvamp som visar lite olika symtom.

Den vanligaste varianten visar sig fjällande utslag som kan vara vitaktiga. Andra vanliga färger är svagt gulaktiga eller lätt rodnad. Utslagen visar sig mellan tårna. Man får oftast klåda i samband med utslagen. I takt med infektionen utvecklar sig kan utslagen bli förhårdnade eller få sprickor som vätskar.

Den mindre vanliga varianten ser ut som vita eller gula fjällande utslag. De är lokaliserade på fotsulan eller sidorna på fötterna. Huden på och runt utslagen kan förtjockas eller bli torr och hård.

Svampangrepp på naglar är likt fotsvamp en av de vanligaste svamprelaterade besvären. Nagelsvamp kommer nästan alltid från obehandlad fotsvamp, det vill säga att en svampinfektion från fötterna spridit sig till naglarna. Majoriteten av all nagelsvamp drabbar tånaglar, det är ovanligt att naglar på fingrar drabbas.

Symtomen på svampinfektion på naglar är lätta att observera men kan misstas för andra sjukdomar och besvär. Det tydligaste tecknet är missfärgade naglar som kan få en vit, gul eller grå färgskiftning. Nageln kan förtjocka. Vidare kan den bli porös och känslig, en konsekvens av detta är att nageln lätt går sönder. När infektionen utvecklas kan naglarna gå sönder av sig själv.

Svamp kan även drabba huden på resten av kroppen förutom fötter och naglar. Ringorm och Pityriasis Versicolor brukar anses som två av de mer ovanliga svampinfektionerna, men är vanliga hos vissa grupper samt under särskilda omständigheter. Den förstnämnda är vanliga bland utövare av kontaktsporter och personer med tät kontakt med djur. Den sistnämnda är vanligt i varma och fuktiga klimat. Symtom på ringorm ser ut som röda ringformade märken. Kanten kan fjälla. Pityriasis Versicolor orsakas av en svamp som finns i hårbotten som växer till sig på resten av kroppen. Typiska tecken på sjukdomen är mörka fläckar på huden. Fläckarna kan variera i storlek och är oftast ojämna. Om infektionen får utvecklas kan fläckarna flyta ihop och bilda större områden med mörka missfärgningar.